13 Temmuz 2013 Cumartesi

GELECEĞİN PİLOTLARI ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİNDEN-YILMAZ PARLAR


GELECEĞİN PİLOTLARI ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİNDEN


12 Temmuz 2013 tarihinde, Özyeğin üniversitesi sivil havacılık yüksekokulu tarafından düzenlenen uçuş deneyimi programı, Üniversitenin bulunduğu Çekmeköy kampüsü’nde gerçekleştirildi. Tanıtım günleri kapsamındaki program genel uçuş bilgisi ve brifing şeklinde verildi.





Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Yard. Doç. Dr. Hatice Küçükönal, iki farklı lisans programı ile havacılık sektörüne hem havada hem de karada en iyi hizmeti sunacak profesyonelleri yetiştirdiklerini söyliyerek, Dünyadaki Sivil Havacılık durumu hakkında genel bilgiler verdi. “1568 ticari havayolu işletmesi, 14.000 toplam filo, 4.000 havaalanı. Taşınan yolcu sayısı 2.6 milyar. Doğrudan çalışan sayısı 8.4 milyon, dolaylı çalışan sayısı 9.3 milyon. 2009-2029 Dünyadaki pilot ihtiyacı sayısı tahmini 500.000 kadar. 2010 yılıitibarı ile bu sayı 232.100 idi. 2029 yılı itibari ile bu sayı 445.000 kadar olacak.”

Türkiye’deki sivil havacılığı durumu şu şekilde bilgileri verdi. “14 ticari havayolu işletmesi, 375 toplam filo. 49 havalanı, Havacılık işletmesi açısından havayolu işletmesi; 14 havataksi işletmesi ve 55 genel havacılık işletmesi olmak üzere toplam işletme sayısı 117. .

Türkiye’de 2012 yılı itibarı ile taşınan yolcu sayısı 130 milyon, Çalışan sayısı 204 bin, Ekonomik katkı 10.4 milyar lira.”


2023 Türkiye beklentileri; “100 genişgövde, 450 dar gövde ve 200 bölgesel uçak olmak üzere 750 uçaklı filo, 350 milyon yolcu kapasitesi, 500 uçuş noktası, yılda 500 pilot ihtiyacı”.olarak sıraladı.




Özyeğin üniversitesi programı hakkında ise “Sivil hava ulaştırma işletmeciliği, Pilot eğitimi lisans programı.” Öğrenimin lisan hakkında; % 100 ingilizce, Rusca, İspanyolca, Almanca farklı diller olarak.” Ayrıca ders programında geniş ders yelpazesine dayalı olduğunu vurguladı.


Öğrenim yapan öğrencilerin sektörle ilişkileri; seminerler, konferanslar, söyleşiler” şeklinde. Yapılacak geziler; Fiba Air ve Airbus. Staj ise gönüllü ve zorunlu esasa göre yapılacağını dile getirdi.


Verilecek dersler; Alan dersleri, Havayolu yönetimi, havaalanı ve faaliyetleri, Ucuş prensipleri vs. İşletme dersleriİşletmeye giriş, makro- mikro ekonomi, finansal muhasabe vs. seçmeli dersler havacılık ile seçmeli dersler havacılık dışı seçmeli dersler.


Hangi iş alanlarında iş bulabilecekleri konusunda öğrenciler aydınlatırken iş alanlarını işaret ederek hangi sektörel işlerde çalışabileceklerinin altını cizdi. .

“Ticaret Yönetimi, Turizm Yönetimi, Entegre Taşımacılık,Tur Operatörleri, Seyahat Acentaları, Çalışma Alanlarının Modernizasyon Çalışmaları,Terminal İşletmecileri, Havayolu ve Havaalanı Gelir-Gider Kontrol Yönetimi, Havayolu ve Havaalanı Müşteri İlişkileri Yönetimi, Pazarlama Stratejileri, Dağıtım Kanallarının Yönetilmesi, Yatırımların Yönetimi, Risk Yönetimi, Havayolu ve Havaalanı Finans Birimleri, Müşteri İlişkiler Birimi, Strateji Geliştirme Birimi.”

Puan sistemi YGS-6 puan durumu. Burs durumu 5 öğrenci % 100 tam burslu, 20 öğrenci % 50 burslu, 25 öğrenci % 25 burslu olarak alınmakta olduğunu, kontenjan olarak ise; 2011 yılında 40 öğrenci, 2012 yılı 50 öğrenci 2013 yılı 50 öğrenci.sayılarını açıkladı.

Pilot eğitimi lisans programı Eğitim Müdürü Yardımcıdoçent Bölüm Başkanı Dr. Semih Soran tarafından izah edildi. “Uçuş dersleri PPL Teorik ve uçuş eğitimi ATPL Teorik ve uçuş eğitimi. Akademik dersler; Hava taşımacılığı, Fizik, matematik vs. Seçmeli dersler: havacılık ile ilgili seçmeli dersler havacılık dışı seçmeli dersler.”

Eğitim Müdürü Semih Soran Pilot eğitimi için AYJET de uygulamalıolarak yapılacağını söyledi.

Pilot Eğitimi lisans programı; Yolcu taşımacılığı yapan havayolu işletmeciliği, Kargo taşımacılığı yapan işletmeler, Genel havacılık işletmeleri, Pilot eğitimi lisans programlarında öğretmen pilotluk.


Puan türü MF-4. Öğrenci burs durumu 6 öğrenci tam burslu 54 öğrenci burssuz. Kontenjan 2012 60 öğrenci- 2013 60 öğrenci şeklinde tanıtımlarını yaptılar.


Baş Yer Dersi Öğretmeni Emekli Kaptan Pilot Bülent Aksum Babacan lider tavrıyla Pilotluğu o anda sevdirdi. Size sevgiyi öğreteceğim dedi. Kaptanlık elbisesi içine girenin din dil ırk mezhep farkı olmadan birbirine güvenen ve seven kişiler olduğunu, Özyeğin Üniversitesinden alınan kültürle, Dünyanın her yerinden aranan bir pilot olunacağının ilk aşısını yaptı.Kuralları uygulamanın çok basitce ne kadar çok faydalı ve gerekli olduğunu beyinlere yerleştirdi. Bazı ailelerinde geldiği tanıtımda aileler tam anlamıyla emin ele teslim edildiğinin güveni ve sevinci yaşadılar.


Birifing ardından simülatör ile uçuş deneyimi yaptırıldı. Elbette ilk koltuğa oturma ve dersini alma şansına sahip olduk. Simülatör dersi Eğitim Müdürü Yardımcıdoçent Bölüm başkanı Dr. Semih Sorantarafından verilirken, öğretmen pilot Kaptan Pilot Serkan Sehlikoğlu sıra bekleyen öğrencilere teorik olarak kabindeki aletlerin tanıtımını yaptı.

Kız öğrencilerin daha istekli oldukları gözden kaçmadı. Kız öğrenciler, Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Yard. Doç. Dr. Hatice Küçükönal’dan geniş bilgiler aldılar.

Simülatör uçuşunda başarılı olan 3 öğrenci, AYJET Uçuş Okulu’nda bir sorti uçuş ödülü kazandılar .


Yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder