7 Mart 2014 Cuma

Netaş, 2013 yılında kârlılığını korudu-Yılmaz Parlar

Netaş, 2013 yılında kârlılığını korudu.

Türkiye’nin lider sistem entegratörü Netaş; teknoloji, inovasyon ve ArGe’yle büyümeye, ülkemize katma değer yaratan projeler gerçekleştirmeye devam ediyor. 2013’te birçok başarılı çalışmayı hayata geçirerek 2014’e daha fazla entegrasyon projesiyle giren Netaş, kârlılığını korudu. Sistem entegrasyonu satış gelirlerinde 50 milyon dolarlık artış sağlayan Netaş’ın, 2013’teki toplam satış gelirleri %8 oranında artarak, 332 milyon dolara ulaştı. Geçtiğimiz yıl insan kaynağı ve diğer yatırımlar için 4 milyon dolar yatırım yapan Netaş’ın, kira ve taşınma giderleri hariç Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr Marjı (FAVÖK) 14,8 milyon dolar oldu.



Netaş’ın 2013 yılı finansal sonuçlarını ve bu sonuçların elde edilmesini sağlayan projeleri paylaşmak üzere düzenlenen basın toplantısına, Netaş CEO’su C. Müjdat Altay ve Netaş CFO’su İlker Çalışkan katıldı. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Netaş CEO’su C. Müjdat Altay, “2013’te yaptığımız uzun vadeli yatırımların kârlılığa etkisini, 2014 ve 2015 yıllarında göreceğiz. 2014’te hedefimiz, cirodaki sistem entegrasyonu projelerinin payını düzenli biçimde artırmak. Netaş, bir ülkenin özgürleşmesinin teknoloji üretiminden geçtiği inancıyla, küresel teknoloji markası olma hedefi doğrultusunda yoluna devam ediyor.” dedi.

Finansal sonuçlarla ilgili bilgi veren Netaş CFO’su İlker Çalışkan ise “Netaş’ın kayıtlı sipariş oranı 2013’te bir önceki yıla oranla %80 arttı. Bu sonuç, 2014 yılına daha hazırlıklı ve güvenli sipariş yapısıyla girmemizi sağlayarak, özellikle Netaş yatırımcısına güven veren bir ortam hazırladı.” dedi. 2014’e yönelik hedefleri paylaşan Çalışkan, Netaş’ın satış gelirlerinde %6 oranında bir artış beklediklerini de ekledi.
NETAŞ Hakkında…


Türkiye’nin lider sistem entegratörü Netaş, bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki yenilikçi ve yaratıcı çözümleriyle, ulusal ve uluslararası pazarda, servis sağlayıcı ve kurumlara uçtan uca katma değerli çözümler, sistem entegrasyonu ve teknoloji hizmetleri sunuyor. Netaş sahip olduğu yetkinlik, geniş bilgi birikimi ve güçlü deneyimiyle, müşterilerinin iş verimliliğinin artışı için çalışıyor. 46 yıllık deneyime sahip Netaş, bilişim teknolojileri alanındaki faaliyetlerini, yeni nesil ArGe biriminin katkılarıyla sürdürüyor. Netaş, aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, savunma iletişim ağının modernizasyonunda da önemli bir rol oynuyor.

Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanındaki yenilikçi çözümleriyle müşterilerine iş fırsatları yaratan Netaş, enerji, sağlık, kamu, telekom, finans ve genel sektörden önde gelen şirketlere geniş bir yelpazede hizmet veriyor. Müşterilerinin, bilişim sektöründeki gelişmeleri yakından takip etme ve teknolojiyi daha verimli kullanma ihtiyacı doğrultusunda, küresel teknoloji devleriyle stratejik iş ortaklıkları yapıyor, 200’den fazla küresel operatör için yazılım çözümleri geliştiriyor.

Hisselerinin %36,41’i İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem gören şirketin başlıca ortakları arasında, %48,59 payla OEP (One Equity Partners) RHEA Turkey Tech B.V. ve %15 payla Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı yer alıyor.

Kilometre Taşları
Kurulduğu günden bu yana, Türkiye’de telekomünikasyon alanında daima ilklerin ve yeniliklerin öncüsü oldu.
1973 yılında Türkiye’nin ilk özel telekom ArGe’sini kurdu, şu anda 600’ün üzerinde mühendis görev yapıyor
Ülkemizde telekom altyapısının kurulmasına ve dönüşümüne öncülük etti, yerli tasarımlarla önemli projelere imza attı.
Dünyadaki en güçlü ilk 10 VoIP Multimedya laboratuvarından biri. VoIP ve IMS (IP çoğul ortam sistemleri) alanında dünyada en yüksek pazar payına sahip iki ürünün ArGe’si Netaş’ta yapılıyor.
Son 6 yılda 3 kez Türkiye’nin Yazılım İhracatı Şampiyonu oldu, ArGe çalışmaları neticesinde ülkemizin toplam 2 milyar doların üzerinde döviz tasarrufu sağlamasına katkıda bulundu.
Son yıllarda yaptığı ciddi yatırımlarla, önemli bir değişim sürecini başarıyla yürüterek, Türkiye’nin en büyük sistem entegratörü konumuna geldi.
Son 7 yılda, yıllık ortalama %25 büyüme başarısı göstererek, 2012’de 307 milyon dolarlik ciro elde etti. 2012 yılında ArGe’ye, 30 milyon ABD Doları tutarında yatırım yaptı.
ArGe birimindeki mühendislerin geliştirdiği yazılımlarla, son 10 yılda toplam 400 milyon dolarlık yazılım ihracatı gerçekleştirdi.
Bilişim sektörünün lider sistem entegratörü olarak, hedefleri doğrultusunda telekom, finans, enerji, kamu, sağlık, KOBİ gibi dikey sektörlerde derinleşti.
Türk Patent Enstitüsü tarafından yayınlanan ‘2013 Yılında En Çok Yerli Patent Başvurusu Yapan Firmalar’ listesinde, ilk 30 firma arasında  Netaş 34 patent başvurusu ile Telekom sektöründe 2., Türkiye çapında ise 7. sırada yer aldı.
2012 yılı sonunda Türkiye’nin en hızlı büyüyen bilişim şirketi oldu.
2012’yi rekor bir ciroyla kapattı. Gelirlerini bir önceki yıla göre %63 artırarak 550 milyon TL’ye ulaştırdı, brüt kârını ise 60 milyon TL’ye yükseltti.
2012 yılının Temmuz ayında, Kazakistan’ın Almaty şehrinde, sermayesinin tamamı Netaş’a ait “Netaş Telecom LLP” şirketini kurdu.
2013 yılında, “Cisco’nun Kurumsal Pazarda Dünya Çapında Yılın İş Ortağı” ödülünü aldı.
Projelerden Örnekler…

Dijital sinyal işleme (DSP) teknolojisinde bölgenin en büyük laboratuvarı olarak, yürütülen projelerin başında 4G – LTE projesi geliyor. 3 yıl önce başlanan bir proje çerçevesinde 4G – LTE Mobil ve Sabit Kablosuz Genişbant Erişim Teknolojisi’ni, yazılım ve donanım olarak sıfırdan geliştirdi. Teknoloji, sadece 4G’ye geçmeyi planlayan mobil operatörler için değil, yüksek hızlı, kesintisiz ve güvenli görüntü iletişimine gerek duyan kamu kurumları, Türk Silahlı Kuvvetleri ve ulaşımdan güvenliğe kadar farklı alanlarda faaliyet gösteren pek çok kuruluşun ihtiyacını karşılamaya yönelik tasarlandı.

Adalet Bakanlığı’nda hayata geçirilen, mahkeme salonları ve cezaevlerini birbirine bağlayan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’nin ülke çapında kurulumu 2013 yılında tamamlandı. Bu sayede, 2.270 mahkeme salonu, video konferans sistemiyle birbirine bağlandı. Bu sistem  ülkenin en büyük audio/video ağını oluşturuyor.

Bankacılık ve finans sektöründe, Türkiye’nin en büyük kuruluşlarının şubeleri arasında bütünleşik iletişim altyapılarının bulut teknolojilerine taşınması projeleri başarıyla tamamlandı. Projeler, ölçekleri ve teknolojik mimarileriyle, dünya genelinde ilk olma özelliğini taşıyor.

Enerji sektöründe Aydem’in “Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS)” projesini gerçekleştirdi. Sistem sayesinde, arızalara en hızlı şekilde müdahale edilerek müşteri memnuniyetinin artırılmasına katkıda bulundu.

Stadyumlar, spor salonları, gösteri merkezleri için, yeni nesil teknolojiye sahip altyapı donanım ve yazılım kurulumları gerçekleştirdi.

Netaş 2012 yılında ayrıca, kamu güvenliği operasyonlarında ve özel güvenlik uygulamalarında kullanılmak üzere tasarlanan Engel Arkası Algılama Sistemi’ni geliştirdi. Duvar arkasındaki nesneleri detaylarıyla görüntüleyen sistem için, Netaş’ta tasarlanan ve geliştirilen ultra geniş bant radar teknolojisi üzerinde, halen çok az sayıda ülkede, çok az sayıda uzman laboratuvar çalışıyor.

Netaş demiryollarının özellikle hızlı tren projelerinde haberleşme ve sinyalizasyon için kullanılan, güvenli ve hızlı seyahati sağlayabilecek, yeni nesil sinyalizasyon sistemi GSM-R teknolojisi ile altyapı yatırımlarını en aza indirecek çözümleri kuruyor.

Netaş’ın yürüttüğü diğer projeler arasında, IPv6 router, operatörler için Loupe – IP trafiği izleme aracı ve anlık mesajlaşma sistemi uygulaması, Afet Yönetimi Karar Destek Sistemi kapsamında bilgi sistemi yazılımı gibi çalışmalar yer alıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tüm birimlerinde, ihtiyaçları karşılamak amacıyla aşağıdaki projeler sürdürülüyor:
 Kamu güvenliği ve acil yardım haberleşme sistemleri: Jemus, 112, Ehhas, Sahmus
 Çağrı alma ve operatör konsol yazılımları
112 Acil Yardım ve Telsiz Konsol Yazılımları
 Deniz haberleşme sistemleri: MİLGEM, YAVUZ, YTKB, YTDA, LST, MOSHIP&RATSHIP
Taktik Saha Muhabere ve Dost Düşman Tanıma Sistemleri: Tasmus, IFF


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder