21 Ekim 2018 Pazar

1.INTERFRESH Yaş Sebze Meyve, Depolama, Ambalaj ve Lojistik Fuarı-Yılmaz Parlar

ATATÜRK’ E VEFA - INTERFRESH FUAR

Uğur Fora’nın Yönetici ortağı ve Murat Özer’in Genel Müdür olduğu ANTEXPO Fuarcılık Hizmetleri LTD. ŞTİ. Tarafından 17 – 20 Ekim 2018 tarihleri arasında, ANFAŞ Expo Center’de organize edilen 1.INTERFRESH  Yaş Sebze Meyve, Depolama, Ambalaj ve Lojistik Fuarı girişinde Büyük boy ATATÜRK Posterinin yer alması,  Atamıza vefa  ile birlikde Atamızın Sanayi Teknololije verdiği önem kadar, Tarıma ulusal ekonomiye verdiği değeri, iki kavram üzerine oturtulan “Tam bağımsızlık ve Ulusallık” ekonomi politikasına olan fikre saygınlığını gösteriyordu.

Atatürk, geçmişin gözlemlerinden ve tarihin sentezinden elde etmiş olduğu özgün fikirle, "Bir milletin doğrudan doğruya yaşantısı ile ilgili olan, o milletin ekonomik durumudur.”  ATATÜRK  “Ulusal politikanın önemine dikkat çekerken; Milli Egemenlik. Ekonomik Egemenlikle pekiştirilmelidir”der. 
Ekonominin ülkenin ulusun kalkınması ancak yine ülkenin kaynakları ile mümkündür. Atatürk'ün ekonomi politikası bağımsızlık temelleri üzerine oturtulmuş ulusal bir
politikadır. Politik bağımsızlığın ana koşulunun ekonomik bağımsızlık olduğudur.

Ülkenin ekonomik açıdan çok dar boğazda olduğu şu dönemde zamanlama açısından en iyi tarihde gerçekleşen çok başarılı organize edilen  1.INTERFRESH Yaş Sebze Meyve, Depolama, Ambalaj ve Lojistik Fuarında Gözler böylesine önemli fuarda T.C. Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanını aradı.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, BAİB Batı Akdeniz İhracatcılar Birliği Yönetim Kurul Başkanı Hakkı Ergin Civan, ANSİAD Antalya Sanayiciler ve İşadamları Derneği Yönetim Kurul Başkanı, M.Sadi Kan, Antalya Bilim Fakültesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek başta olmak üzere Sektör ile ilgili Tüm Sanayici İş Dünyası,  Ankara Bakanlık Temsilcileriin, STK Başkan ve Temsilcilerin, Yabancı Ülke Elçlerin ve Ticari Ateşelerin katıldığı, ANTEXPO Fuarcılık Hizmetleri LTD. ŞTİ Genel Müdürü Murat Özer’in ve ekibin olağanüstü gayretleri sayesinde gıda, tarım, değerlerimizin dışarıya açılması hedeflerine hızla giden ticaret platformu sunan organizasyonda Fuar açılışın sunuculuğunu TV Sipikeri Özge Törer üstlendi.



Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ardından, INTERFRESH Yönetici ortağı Uğur Fora, Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği Başkanı Erhan Ekmen, BAİB Batı Akdeniz İhracatcılar Birliği Yönetim Kurul Başkanı Hakkı Ergin Civan, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Antalya Valisi Münir Karaloğlu açılış konuşması yaptılar. Çok sayıda protokol tarafından açılış kurdelesi kesildi.


Ekonomi Bakanlığı, Gıda ve Tarım Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, DEİK - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, KOSGEB - Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi, TOBB – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, TESK - Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu, ATSO – Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, BAKA - Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, BAİB – Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği, Antalya Ticaret Borsası, Antalya Tanıtım Vakfı destek veren kurumlardı



AntExpo A.Ş Yönetici Ortağı Uğur Fora konuşmasında, Türkiye'nin en büyük yaş meyve sebze fuarını tarım ve turizm sektörünün başkenti Antalya'da düzenlediklerini, Antalya’nın lojistik ve ulaşım kolaylığı nedeniyle, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetlerine, Avrupa ülkelerine uçakla 3 -4 saatlik mesafede yer aldığını,  23 ülkeden alım heyetleri ihracatçılarla, üreticilerle ve sektörüm tüm paydaşlarıyla buluşacağını, İhracatçıların 110 milyar dolarlık Dünya yaş meyve sebze pazarından daha fazla pay alabileceğini söyledi.

Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği Başkanı Erhan Ekmen, Birkaç yabancı gazeteci isimlerini vererek firmaların röportaj yapmalarını o ülkede ürünlerin tanıtarak Pazar edinme şanslarını olacağını açıkladı.



Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel “Antalya'nın hem turizm hem de tarımın başkenti. Yaş meyve ve sebze sektörünün lokomotifinin de yine Antalya. İhracatla birlikte fuarcılıkta da marka kent haline geldi. Antalya fuarcılıkta da yeni ufuklar açıyor. Isınmayla birlikte dünya da gıda sorunu da önemli yer alıyor. Gıda ve tarım sektörü dünya liderlerinin de gündemini oluşturuyor. Bu nedenle üretime ve ihracata daha fazla ağırlık vermeliyiz. Konya kadar yüzölçümü olan Hollanda tarım ürünleri ihracatında dünya sıralamasında ilk 3 içinde yer alıyor. Biz bu konuda eksikliklerimizi tamamlamak zorundayız. Bize de bu konuda önemli görevler düşüyor. Büyükşehir Belediyesi olarak tarım sektörüne destek veriyoruz. Üreticilerimize enerji ücretsiz veriyoruz'' dedi.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu  ''Tarımsal üretimde ve ihracatta lojistik çok önemlidir. Lojistik yoksa yaş meyve sebze ticareti geliştirme şansınız yoktur. Çünkü ürün kaybınız çok olur. Soğuk zincir, paketleme ve lojistik çok önemli. BAİB ile THY Kargo arasındaki sözleşmeyi çok önemsiyorum. Bölgemizdeki yaş meyve sebze ve kesme çiçek ihracatı hava kargo ile hedef pazarlara daha sağlıklı ve kısa sürede ulaşacak. Antalyalı ihracatçılar günün koşullarına göre yüzde 50 daha ucuza ürünlerini taşıyabilecek. Ürünlerimizi hedef pazarlara daha hızlı ulaştırmak zorundayız. Antalya olarak halen Ortadoğu ve Arap ülkelerine yeteri kadar ihracat yapılamamasını kabul etmiyoruz. Yaş meyve sebze ihracat pazarını çeşitlendirmeyi önemli görüyorum'' Şeklinde önemini vurguladı. Daha sonra Protokol standları gezdi.



Tarıma vermemiz gereken değer, şimdi aklımıza geliyor. Hollanda her tarım toplantısında örnek gösteriliyor. Elbetde Hollanda, yenilikçi tarımsal teknoloji sayesinde dünyanın en büyük tarımsal ve gıda ürünleri ihracatçısı ülkelerinden başında geliyor. Çünki Hollanda tarım sektörünü, doğaya ve çevreye saygı duyarak, sağlıklı ve güvenli gıdaları üreterek ve sürdürülebilirliğini muhafaza ediyor.

Sebeb;  eğitim, sektör, dünyanın tarım alanındaki en başarılı Wageningen Üniversitesinin araştırmacı kadrosuyla mükemmel tarım üretmeyle bilgilendiriliyor. Tarım gıda ürünlerinin işlenmesi için makineler, robotik yumuşak meyve toplayıcıları, yüksek düzeyde otomasyon gibi, tarımsal üretim zincirlerinin yenilenmesine yatırım yaparak rekabet avantajını devam ettiriyor. Yüzyıllarca deniz ticaretinde dünyanın en gelişmiş ülkelerden biri. Bizim Üç taraf denizle kaplı- yarım ada ülkesiyiz. Denizden yararlanmayı bilmiyoruz.



Hollanda, tarımsal bilgi zenginliğiyle, verimli topraklarıyla, yoğun tarımla, üretimin kalitesi ve ticaret uzmanlığı neticesinde bu durumu yakalabiliyor.

Verimli topraklar kadar, topraksız tarım tekniklerini kullanan ve büyük ölçeklerde üretim yapan İspanya’ ya baktığımızda da; Aynı Akdeniz ülkesi olmamıza rağmen Avrupa’nın büyük bölümüne tarım ürünleri ihraç ediyor.

Biz ne yapıyoruz en mümbit arazimizi,  tarıma en elverili arazilerimizi yerleşime açıyoruz. Meyve bahçeleri site oluyor. Ağaçlar, ormanlar yakılıyor yeni kent alanları oluşturuluyor.



Kırsal kesimden kentlere göç eden insanlarla birlikte kentleşme oranı yükseldikçe, kentsel alanlarda yaşayan insanlara nasıl besin sunacağız

Sürdürülebilir ve sağlıklı besin kaynakları sunmakda giderek zorlaşıyor. Umarım Bu tür fuarlarla dış ve İç pazarı büyütürsek üreticiyi çoğaltırsak dışa bağımlılıkdan kurtuluruz. Atatürk Posteri yine ilk hedeflerimizi belirliyor.

yilmazparlar@yahoo.com
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder