5 Aralık 2021 Pazar

İş Dünyası Dergi İkinci sayısı Bahar Korçan'a adandı-Yılmaz parlar Haberi


  İş Dünyası’ndan Vefa

Genel yayın yönetmenliğini, EGD Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak’ın yaptığı “İş Dünyası” Aylık Ekonomi Dergisi ikinci sayısında  Türkiye’nin ünlü moda tasarımcılarından olan ve geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Bahar Korçan’ı anma etkinliğine dönüştürdü.



1 Aralık 2021 Çarşamba günü Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde (TİM)  evsahipliğinde düzenlenen etkinliğe TİM Başkanı İsmail Gülle İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçılari Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz Türkiye'de İş Dünyası Genel Yayın Yönetmeni Celal Toprak, Türkiye Gazetesi Yayın Koordinatörü Yücel Koç, Türkiye Gazetesi Ekonomi Haberleri Müdürü Canan Eraslan katıldı.



İş Dünyası Aylık Ekonomi dergisi Genel yayın yönetmeni ve EGD Ekonomi gazeteciler Derneği Başkanı Celal Toprak, yaptığı açılış konuşmasında Derginin ilk sayısı sonrası ikincisinin ön kapağında Tuncay Özilhan’ın yer aldığını, derginin bir arşiv dergisi olmasını arzu etdiklerini söyledi.

Farklı bir dergi yaptıklarını dile getiren Toprak, “Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz moda tasarımcı Bahar Korçan anısına tasarım sayfası düzenledik. Derginin ikinci sayısını Bahar Korçan'a adadık. Korçan tasarımın en önde gelen isimlerindendi, çok erken kaybettik. Tasarım katma değer demek, tasarımla tekstili birleştirebilirsek dünyada farklı bir noktaya ulaşabiliriz” açıklamalarında bulundu.



İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz “Bahar Korçan'ı rahmetle anıyoruz. Tasarımın altını çizmek lazım. Tasarım olgusu hem tekstil sektöründe en az hazır giyim sektöründe olduğu kadar önemlidir. Tasarımın önemini özellikle gençlerimize ne kadar vurgularsak o kadar önemli bir iş yapmış oluruz” dedi

Mustafa Gültepe de Türkiye'de İş Dünyası dergisinin farklı bir bakış açısı göstererek bütün sektörü aydınlatacağına inandığını belirtti.






Bahar Korçan'ın birinci olmasıyla başlayan yarışma serüvenleriyle ilgili konuşan Gültepe, “Yıl 1992 ilk tasarım yarışmasında Bahar Korçan Hanım birinci oldu. Sektörde onunla birlikte bu tip yarışmalar ekol oldu. Amaç burada farklı tasarım düşüncesinde olan insanları fiziksel olarak yarıştırarak becerileriyle sektörlere yardımcı olmalarını sağlamaktır. Bahar hanım bizim ve çocukların ilham aldığı kişiydi. Sektör adına çok genç yaşta kaybettik. Allahtan rahmet diliyorum” dedi.



TİM Başkanı İsmail Gülle ise yaptığı konuşmasında, “Bahar Korçan Hanımefendiyi kaybetmiş olmanın hüznünü yaşıyoruz. Tasarım kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla sektörlerimiz yarışmalara başladılar. 90'lı yılların başında hazır giyim sektörümüzün başlatmış olduğu ilk yarışmada Bahar Hanım birinci oldu ve ondan sonra düzenlenen her yarışmanın birincileri bugün marka isim oldular. Sektörün gelişmesine ve değerinin artmasına, gençlerin bu işe yönelmesine katkı verdiler” şeklinde ifade etdi.



İhracatta yeni bir Cumhuriyet rekorunu açıklamak istediklerini belirten Gülle, “90'larda ihracatımız 13-15 milyar dolarlık ihracat ekonomisi vardı bunun yüzde 40'ı tekstil ve hazır giyimdi. O dönemde ülkemiz ne verilirse onu dikip ihracat yapıyordu. O gün ülkemiz görülenin yapıldığı bir ülkeydi, bugün yaptıklarıyla görülen bir ülke haline geldi. Ülkemizin spot ışıklarının yöneldiği kurum burasıdır. Art arda 20 milyar doları aşan ihracatlar gerçekleştiriyoruz inşallah bir Cumhuriyet tarihi rekorunu da açıklamak en büyük gururumuz olacak. Beklentileri karşılıksız bırakmayacağız. Hedefimiz dış ticaret fazlası veren Türkiye hedefine çok yaklaştık. Bunu gerçekleştirdikten sonra her şeyimiz daha anlamlı ve güçlü olacak” dedi.

TİM Başkanı İsmail Gülle Bahar Korçan'ın kızı Lal Korçan'ın adına Osmanbey Tekstil İşadamları Derneği (OTİAD) Başkanı Eda Arpacı'ya plaket takdim etdi. Toplu aile fotografıyla etkinlik son buldu.

yilmazparlar@yahoo.com

13 Kasım 2021 Cumartesi

WIN EURASIA Fuarında Güçler Birleşti -Yılmaz Parlar


 


WIN EURASIA Fuarında Güçler Birleşti 

10-13 Kasım 2021'de Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde hibrit formatıyla kapılarını açan WIN EURASIA, 6 ticari fuarın bir araya geldiği, sac işlemeden metal şekillendirme teknolojilerine, otomasyon hizmetlerinden elektrik ve elektronik ekipmanlara, hidrolik ve pnömatik hizmetlerden tesis içi lojistiğe kadar geleceğin fabrikaları için ihtiyaç duyulan tüm eko-sistemi bir araya getirdi.


6 ticari fuarın CeMAT EURASIA, IAMD EURASIA, Industrial Energy Systems EURASIA, Metalworking EURASIA, SurfaceTechnology EURASIA, Welding EURASIA) bir araya geldiği WIN EURASIA  20 bin metrekarelik alanda 467 firmaya, dijital ortamda da 80 firmaya ev sahipliği yaptı.



Hannover Fairs Turkey tarafından düzenlenen Avrasya’nın lider sanayi fuarı WIN EURASIA Hybrid, 10 Kasım 2021 ’de yapılan açılış töreniyle başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Hannover Fairs Turkey Fuarcılık Eş Genel Müdürleri Alexander Kühnel ve Annika Klar ve Deutsche Messe AG Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Jochen Köckler’in katılımıyla gerçekleşen açılışda, iş dünyasını temsilen TİM Başkanı İsmail Gülle ve MAKFED Başkan Yardımcısı Sefa Targıt törende bulundu.



Açılış sonrası VIP Basın mensupları ile birlikde rehber eşliğinde fuar turu yaptılar. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede Standlarda teşhir edilen makinelerle ilgili olarak üreticilerin akıllı makine kullanmaları gerektiğini, verimli olmayan, üretim hatlarında dijitalleşmeden yoksun imalat dallarınında üreticinin yok olabileceğinin altını çizdi. Ayrıca üreticilerin yeşil mutabakat ve sürdürülebilirliğin gündemlerinde olması gerektiğini vurguladı.



WIP protokol gezisi grubunda bulunan Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneği (ETMD) Başkanı Mustafa Cemaloğlu standlarına davet etdi.

Elektrik Enerji sektörünün belkemiğini oluşturan tesisat mühendislerin teşkil etdiği dernek Kurumsal iletişim Direktörü Nevlan Bilici, bünyelerinde katılan firmalardan Cihan Elektrik, Kardeş Elektrik, LimaDEM Elektrik ,Prysmian Group,Teksan ,EAE Elektrik gibi şirketlerin standlarında yer aldığını söyledi.,



Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneği (ETMD) Başkanı Mustafa Cemaloğlu ile yaptığımız söyleşide Dernek çatısı altında toplu büyük alanlı stand almayı sorduğumuzda, Başkan Mustafa Cemaloğlu, kendi bünyelerinde katılan firmaların ölçeğindeki firmalar gibi firmaları kanat altına alarak iş hacımlarını büyütmek, pazar oluşturmak niyetinde olduğunu söyledi. Asil düşünce ve davranışını takdirle  karşılıyoruz. Tıpki bir zamanlar Japon iş modeli Sogo Shosha gibi büyük firmalar küçük ölçekli firmalara yol haritası çizerek onlara ihracat kapılarını açma fırsatı yaratan hami görevi üstlendiği gibi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve beraberindeki protokol grubun rotasında ETMD Standı olmasına rağmen zaman yetişmediği için ziyaret gerçekleşemedi.

yilmazparlar@yahoo.com

19 Ekim 2021 Salı

“Save Planet Earth” Başkanı İmran Ali Fidan Bağışı-YılmazParlar


  YABANCI İŞADAMINDAN FİDAN BAĞIŞI


Pakistan orijinli, İngiliz Doğumlu ve vatandaşı olan, Türkiye sevdalısı “Reach Technical” geri dönüşüm makineler üreten fabrika sahibi ve “Save Planet Earth” Başkanı  İmran Ali, Ülkemizde eş zamanlı olarak, sadece ağaçları değil yüreklerimizide yakan Orman yangınlarından Bodrum’a 5000 ağaç bağışında bulundu.




Dünyada iklim değişikliği ve değişkenliği, çevre ve hava kirliliği ve çölleşmeyle mücadele, toprak örtüsü ve toprağın korunması ve ağaçlandırmanın önemi bilinciyle Gezegenimizi Kurtaralım misyonu olan “Save Planet Earth” Başkanı İmran Ali, Bizim Dünyamız Vakfı Başkanı Kahraman Halisçelik koordinesinde, Gönüllü destekci Walton Hotelleri işletmecilerinden MK Taravel seyahat acentası olan Duayen turizmci Muammer Kaya ile Başkanlığını Gürol Yıldızın yaptığı, Türkiye Rugby Derneği sporcularla (SPE'nin Avrupa Rugby Şampiyonası'na sponsor olduğu Türk Rugby Takımı oyuncuları) Bodrum Belediyesi Basın Yayın Halkla ilişkiler Müdürü Kenan Apaydın, Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Mehmet Ali Bahar’ın da  hazır bulunduğu, Bodrum Belediyesinin Tarım kampına sembolik temsili fidanlarını diktiler. 



Bağış fidanların tamamı, Orman Bakanlığın planı dahilinde Bodrum’un yanan yerlerine kısa zaman içinde dikilecekler. 



SavePlanetEarth, Dünya Gezegenini Kurtar Simgesi, dünyayı kurtarmak için 10 yılda 1 milyar ağaç dikme hedefininde ötesine geçiyor. İyonizer ortam yaratmak, yeniden ağaçlandırma, yenilenebilir enerji üretimi, çevre temizliği ve karbon emisyonlarının genel küresel azaltılmasını kolaylaştırmayı amaçlıyorlar.




Uydu teknolojisini, jeo-uzamsal algoritmaları ve yapay zekayı kullanmak için devrim niteliğinde bir uygulama özelliği geliştiriyorlar. 

Uygun maliyetli, temiz, kanıtlanmış doğrulanmış ve kaynak ve enerji tüketimi düşük olarak sunulan bu ağaçlar, çok işlevli orman üretimine dahil edilebilir ve ayrıca sürdürülebilir orman yönetimi için ekonomik teşvikler sağlayabilirler.



Geri dönüştürmek için pek çok projeler geliştiren Reach technical sahibi SavePlanetEarth Başkanı İmran Ali ve Bizim Dünyamız Vakfı başkanı kahraman Halisçelik  “Temiz Su, Temiz Toprak, Temiz Hava” felsefesiyle  iklim değişikliğiyle mücadele etmek amacıyla hareket ediyorlar.


Basın Yayın Halkla ilişkiler Müdürü Kenan Apaydın, Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Mehmet Ali Bahar Bodrum belediyesine ait olan Tarım kampı hakkında bilgiler verdiler, gerek üniversite öğrencileri, gerekse tarım çiftciler, üreticiler her türlü uygulamalı seminerlerin düzenlendiği bu tarım kampından yararlanabildiklerini söylediler. Geniş lavanta ekimli arazinin aromatik tarıma da geniş yer vereceklerini söylediler.



Yörük çadırları içerisnde, Bizim Dünyamız vakıf  Başkanı Kahraman Halisçelik Rugby şampiyona maçları  için gelen Çekya, Malta, Hollanda Rugby oyunculara İngilizce olarak kültürümüz hakkında bilgiler verdi. Bodrum Belediye personelince Bodrum limon esanslı kolanyalar ve Bodrum mandalina çayı ikramında bulundular.


Daha sonra el Milas halı işciliğiyle yapılan Etrim Halı tesisleri gezildi. Halı dokuyan zanatkarlardan dokuma hakkında meraklıları bilgi aldılar. 




yilmazparlar@yahoo.com

 

24 Eylül 2021 Cuma

BEEO Apibeauty Yüz Bakım Ürünleri Basın Toplantısı-haber Yılmaz Parlar


  Güzelliği Arılara Borçluyuz

Yüzün cildini gençleştirmeyi arılara borçluyuz. İlginç bir gerçek, yüz derisinin arı ürünleri ile gençleştirilmesi…

En değerli ürünün ne olduğu sorulsa, bal derim. En şaşırtıcı yaratıkların hangileri olduğu sorulsa, arılar derim. Arılar, eşi benzeri görülmemiş bir titizlikle polen ve nektardan insan sağlığı için en yüksek değeri olan balı üretirler. 



Yüksek Gıda Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı’nun kurucularından olduğu ve Genel Müdürlüğünü yaptığı “BEE’O” nun “Api Beauty Yüz Bakım Ürünlerin” lansmanında; Aslı Elif Tanuğur Samancı ve Dr. Ender Saraç tarafından yapılan sağlığa uygun ürünlerin sunumlardan sonra, Arılar sayesinde sadece sağlık için değil, güzellik için de doğanın paha biçilmez armağanlarını aldığımızı öğreniyoruz.

23 Eylül 2021 Perşembe günü Ortaköy Feriye Tesislerinde arı türevlerinden üretilen  kahvaltılı toplantıda; vitamin ve mineral  içeren sağlık ve yaşam veren arılara neler borçlu olduğumuzu hatırlıyoruz.    




Aslı Elif Tanuğur Samancı ve Dr. Ender Saraç’ın sunumlarından sonra edindiğimiz bilgilere gore;

Arılar, gezegenimizdeki tüm ekosistemlerin korunmasında kilit bir rol oynamaktadır. Nitekim tozlaşma olmadan bitkiler meyve vermez ve ürün vermez; birçok meyve, sebze, kuruyemiş, tohum Dünya'nın yüzünden yok olacaktı. Arılar yediklerimizin üçte birini tozlaştırır.



Sağlıklı Olmak Önemli… Güzel Olmakda Önemli …


Arıların sıkı çalışmasının sonuçları, bal doğanın gerçek bir armağanı olarak kabul edilir. Güzellik Hazinesi, Ham Bal, Arı Sütü, Arı Zehiri ve Propolis arıların hayati aktivitesinin eşsiz bir ürünü. Bunlardan üretilen BEE’O Yüz Bakım Seti (Kırışıklık karşıtı; Yüz Serumu, Yüz Bakım Kremi, Göz çevresi Serumu) cilt için gençliği ve güzelliği korur. Yaşlanmaya karşı mücade verir.


Yüz derisinin yaşlanma sürecini yavaşlatmak, çok hızlı bir şekilde ortaya çıkan uzun süre kırışıklık oluşumunu önleyebilirler. Çok sayıda vitamine sahip oldukları  ürünlerin sadece yaşlı hanımlar tarafından değil, genç bayanlar tarafından da kullanılırlar.

Bal, arı sütü, propolis insan sağlığına olumlu etkisi olan arı ürünleridir. 

Genellikle tamamlayıcı tıpta bir çare olarak kullanılırlar. Çünkü ürünler sadece yutulduğunda vücudu güçlendirmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda cildin durumu üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. 

Bal, kozmetik yapmak için en yaygın üründür. Cildin durumu üzerinde yararlı etkisi olan antioksidanlar, enzimler, vitaminler, doğal antibiyotikler, organik asitler içerir. 

Ayrıca balın yaşlanma karşıtı özellikleri vardır. Bu nedenle, buna dayalı kozmetik kullanımı gençliği ve güzelliği geri getirir.

Arı sütü çok değerli bir arı ürünüdür. Besin içeriği açısından baldan önemli ölçüde üstündür. Amino asitler, vitaminler, mineraller, hormonlar, proteinler içerir.



Arı sütü, kırışıklık önleyici ürünlerin üretiminde vazgeçilmez bir bileşendir.

Propolis cildi sıkılaştırır, kan dolaşımını iyileştirir, ve toksinleri uzaklaştırır.  Arı zehiri, yaklaşık 50 kadar aktif maddeden oluşan bir kompleks içerir. Amino asitler, peptitler, mineraller, kalsiyum, magnezyum, histamin. 

Doğru beslenmenin, organik kozmetiklerin ve sağlıklı yaşam tarzının bilgilerini veren Dr. Ender Saraç ve BEE’O Genel Müdürü Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı sunum sonrası, Basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. 


Sonuç Bal gerek insan sağlığına gerek yenilerek gerekse elde edilen kozmetik ürünlerle  eşsiz bir armağan.


yilmazparlar@yahoo.com

19 Eylül 2021 Pazar

UTİKAD’da “Önce UTİKAD” Kazandı-Yılmaz Parlar Haberi


 


UTİKAD’da  “Önce UTİKAD” Kazandı


Ayşem Ulusoy liderliğindeki ekibi “Önce UTİKAD” sloganıyla, “Geçmişten Geleceğe UTİKAD” sloganıyla Dr. Kayıhan Özdemir Turan ekibi UTİKAD 38. Seçimli Olağan Genel Kurulunda yönetim için yarıştılar. Seçimi kazanan taraf “Önce UTİKAD” oldu. Ayşem Ulusoy UTİKAD’ın yeni Başkanı seçildi.


15 Eylül 2021 Çarşamba günü, Hilton Bomonti Otel’de gerçekleşen, Genel kurulda saygı duruşu ve İstiklal marşı sonrası, Divan heyetinin seçimiyle devam edildi. UTİKAD Fahri Üyesi Arif Davran Divan Başkanı, Alışan Lojistik’ten Ayhan Özekin Divan Başkan Yardımcısı, Moda Denizcilik’ten Osman Yarkın Divan Yazmanı olarak, UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur’un önerisiyle ve oylamayla yetkilendirildi.

Dr. Kayıhan Özdemir Turan liderliğindeki ekibin tüzük değişikliği önerileri ve dernek isminin değişmesi reddedildi.

Gerçekdende çoğunluğun verdiği kararı olumlu buluyoruz.

Özetle “Lojistik” ve “tedarik zinciri” terimleri bazen birbirinin yerine kullanılsa da lojistik, genel tedarik zincirinin bir unsurudur.

Lojistik, malların A noktasından B noktasına taşınmasını ifade eder ve bu iki işlevi içerir: nakliye ve depolama.

Genel tedarik zinciri, malları üretmek ve dağıtmak için lojistik de dahil olmak üzere bir dizi süreçte çalışan işletmeler ve kuruluşlar ağıdır. Lojistik, ürünleri bir noktadan diğerine taşımak için harcadığınız maliyetleri ve zamanı azaltmaya yardımcı olabilir


Tedarik zincirleri, sürekli değişen müşteri taleplerine bağlı oldukları için karmaşık ve hassastır. Bir tedarik zinciri, etkin bir şekilde organize edilmiş taşıma olmadan yüksek değeri garanti edemez. Bu nedenle lojistik, herhangi bir tedarik zincirinin kalitesinde en önemli faktörlerden biridir.



İstihdam yaratarak ve yatırım girişiyle ülke ekonomisine önemli makro katkılar sağlayan, ekonominin büyümesinde büyük rol oynayan olmazsa olmazı Lojistik sektörün değerli derneği UTİKAD’ın oy çoğunluğu ile verdiği bu karara katılıyoruz.

Gerek açılış konuşmasında gerekse gündem maddelerinde görüş bildiren, UTİKAD Eski Başkanı Emre Eldener faliyetleri hakkında bilgiler sundu.  Android ve IOS platformlarından indirilebilen ‘Mobil UTİKAD’ı kısaca tanıtdı. Dijitalleşmeye devam edeceklerinin altını çizdi.



UTİKAD Eski Başkanı Kosta Sandalcı, görev süresi biten UTİKAD Başkanı Emre Eldener’e dernek adına şilt takdim etti.

UTİKAD Eski Başkanı Turgut Erkeskin ve UTİKAD Başkanı Emre Eldener, UTİKAD Genel Müdürü olarak, 2011-2021 tarihleri arasında görev yapan Cavit Uğur’ın vedası üzerine şükran plaketini sundu.

Başkan adayları Ayşem Ulusoy ve Dr. Kayıhan Özdemir Turan yaptıkları konuşmalarında yapacakları projeleri sundular. Uzun kuyruk oluşturan oylama işlemi sonrası Kazanan taraf Ayşem Ulusoy ve Ekibi oldu.

UTİKAD yetkililerin verdiği bilgiler göre;1986 yılında kurulan Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD); lojistik sektörünün en önemli sivil toplum kuruluşlarından birisi olarak Türkiye’de ve uluslararası alanda kara, hava, deniz, demiryolu, kombine taşımacılığı ile lojistik hizmetler üreten firmaları aynı çatı altında toplamaktadır. UTİKAD, üyelerine verdiği hizmetlerin yanı sıra, lojistik sektörünün dünya çapındaki en büyük sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri Dernekleri Federasyonu’nun (FIATA) Türkiye temsilciliğini üstlenmiş ve ülkemizi FIATA Yönetim Kurulu’nda temsil etmektedir. Ayrıca Avrupa Taşıma İşleri Organizatörleri, Taşımacılık, Lojistik ve Gümrükleme Hizmetleri Derneği (CLECAT) üyesi ve Ekonomik İş birliği Teşkilatı Lojistik Sağlayıcıları Dernekleri Federasyonu (ECOLPAF) kurucu üyesidir.

yilmazparlar@yahoo.com

29 Ağustos 2021 Pazar

BDU -SHK - Sağlık Turizmi - Gastronomi -Hijyen Fuarı ve Zirvesi -Yılmaz Parlar


 BDU Koşmaya Devam


Ekonomik İşbirliği ve Diplomatik Koalisyon vizyona sahip BDU Uluslararası İşadamları ve Diplomatlar Derneği “ Geleceğin Geleceği ” temalı SHK FUARCILIK ile Uluslararası Sağlık Turizmi & Gastronomi & Hijyen Fuarı ve Zirvesi gerçekleştiriyor.



Uluslararası hukukun izin verdiği sınırlar içinde, Dünya çapında barış, iyi niyet ve işbirliği köprüleri kurmak, eğitim ve ağ oluşturma yoluyla iş ve diplomasideki merkezi rolü hakkında farkındalık yaratma amaçlı BDU, yeni kurulmasına rağmen yeni projeler için, aylık geleneksel toplantısıyla tüm üyeleriyle bir araya geldi. 


Sürekli eğitim forumları, ağ oluşturma fırsatları ve mentorluk sağlayarak, Bilim, Teknoloji, Kültür-Sanat, Spor, Eğitim gibi konuları destekleyen kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan BDU’nun ikinci toplantısında; Yönetim Kurul Başkanı Musa Karademir, Başkan yardımcısı Musa Soysal, Yönetim kurul üyeleri Aslı Gültekin, Mehmet Nuri Kaynar, Tahir Taş, Yılmaz Parlar, Bursa temsilcisi Yavuz Uzun, Kuveyt temsilcisi Nalan Özkan, Katar Temsilcisi Recep Demir, Ukrayna temsilcisi Cevdet Külekci, SHK Fuarcılık Sevda Korkmaz, Hakkı Korkmaz,  TÜRFED Federasyon kurucu Başkan yardımcısı Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Dr. Deniz Öner, TÜRFED Federasyon kurucu Başkan yardımcısı, Tüketiciyi Güçlendirme Derneği Genel Başkanı Jale Yanılmaz, SHK Fuarcılık Yönetim kurul üyeleri ve BDU üyeleri hazır bulundular.



Kalamış Marina Peysage Restaurant’da gerçekleşen yemekli toplantıda Başkan Musa Karademir tarafından, Sağladıkları destekler ve çalışmalarından Dolayı Katar temsilsici Recep Demir, Kuveyt Temsilcisi Nalan Özkan, Ukrayna temsilcisi Cevdet Külekci’ye teşekkür plaketi verildi


Toplantı esnasında, 26-27 Kasım 2021 tarihleri arasında, İstanbul Wow Otel Kongre Merkezi’nde “Geleceğin Geleceği” mottosuyla uluslararası düzeyde zirve ve fuar düzenleyecek BDU Uluslararası İş İnsanları ve Diplomatlar Birliği ve SHK Fuarcılık zirve hakkında açıklamalarda bulundular.



Covid 19” ve “Pandemi” son iki yılda dünyanın en çok kullandığı iki kelime oldu.


BDU Diplomatlar Birliği Genel Başkanı Musa Karademir, “Covid 19” ve “Pandemi” son iki yılda dünyanın en çok kullandığı iki kelime oldu. İnsanlığı derinden sarsan salgın hastalık, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlar başta olmak üzere pek çok değişikliğe yol açtı. Davranışlar, alışkanlıklar değişti. Yeni dünyanın kodları olarak da tanımlayacağımız bu sistemde, sağlık, eğitim, iş hayatı, sosyalleşme araçları, tüketim alışkanlıkları yeni nesil davranış ve alışkanlık biçimine dönüşüyor. Kamu kurumları, şirketler, üniversiteler başta olmak üzere, her sektör baştan aşağı bu dönüşüme ayak uydurmak zorunda. Yeni Ekosistemde; “Sağlık Turizmi, Gastronomi ve Hijyen/Temizlik Sektörleri”nin Tüm Paydaşları “Uluslararası Sağlık Turizmi & Gastronomi & Hijyen Fuar ve Zirvesi”nde bir araya gelerek, bugünü ve geleceği ele alacaklar. “dedi.



Sürdürülebilir bir ekosistem kurmayı, ülkemizden ve yurtdışından gelecek olan katılımcı ve konuşmacılarla, geleceğin geleceğini sektörler bazında bütüncül değerlendirmyi amaçladıklarını söyleyen Karademir, “Bu çerçevede amacımız; İşbirlikleri, yatırım fırsatları, B2B görüşmeleri, ticari ve insani birliktelikler ile yeni ortaklıklar için zemin oluşturmaktır.” İfadelerinde bulundu.

Yürütme Kurulu Başkanlıklarını BDU adına Nalan Özkan, SHK adına ise Hakkı Korkmaz yapacağı “Uluslararası Sağlık Turizmi & Gastronomi & Hijyen Fuar ve Zirvesi” iş birliği protokol imzası sonrası  SHK Fuarcılık Adına Sevda Korkmaz yaptığı konuşmasında “ gerçekleşecek olan bu organizasyonda, bir yandan sektörlerin tüm aktörleri fuarda yerlerini alırken, diğer yandan da sektörlerin önde gelen isimleri, sektörün geleceğini, yapısal veya kurumsal değişim ve dönüşümü çeşitli oturumlarda, workshoplarda ve panelde tartışacaklar.” Şeklinde zirveyi özetledi. 



Yıllık Eğitim Forumlarla bilgi genişletmeleri, becerileri yenilemeleri, düzenli eğitim ve katılım programları sağlamanın yanı sıra yapılandırılmış mentorluk ve mesleki gelişim için ilişkiler kurmaya yardımcı olmayı, bireyler, hükümetler ve kültürler arasında iletişimi, anlayışı ve işbirliğini kolaylaştırmaya kararlı en üst düzeyde toplu uzmanlık ve eğitim, bilgi ve tavsiye sağlamayı ve Dünya’nın dört bir yanından meslektaşları yeniden bir araya gelmelerini sağlamayı amaçlayan kapsamlı bir kaynak koleksiyonuna sahip BDU’un toplantısında sürpriz yaşandı, Küveyt Temesilcisi Nalan Özkan’ın, Katar Temsilcisi Recep Demir’in, BDU üyesi Özlem Akyüzlü’nün müşterek  doğum günü kutlaması oldu.

Kalamış Marina Peysage Restaurant’ın  nefis yemekleri eşliğinde görkemli pasta üyelere ikram edildi.


yilmazparlar@yahoo.com

 

22 Ağustos 2021 Pazar

Osmanlı Köşesi-Osmanlı Saray Mutfağı-Yılmaz parlar


Osmanlı Saray Mutfağı

“Restaurant”ın Aynası Misafirleridir.

Son yıllarda, neredeyse yok olan, “Osmanlı Saray Mutfağını” dolayısıyla Türkiye Gastronomisini Küresel çapta tanıtmaya kendini adayan, Sultan Köşesi Restaurant ve Hotel sahibi turizmci, araştırmacı yazar, gazeteci Recep İncecik 

“Osmanlı Saray Mutfağı” hakkında derya bilgilerle donanımlı.

Turizm Promoteri.    



Recep İncecik, güçlü ve eşsiz  “Osmanlı Saray Mutfak” kitapları koleksiyonundan yola çıkarak benzersiz özel yemek tariflerini yıllarca deneyimlemiş gerçek lezzet ölçü birimlerine ulaşmış, yerli ve yabancı misafirlere bu zengin mutfağı tanıtma misyonunu üstlenmiş, eğitimi dışında çocukluğundan günümüze mutfakda büyüyen bir gastronomi, turizm promoteri.    

Yabancı turistlerin göz bebeği Sultanahmet imajını ve ününü zenginleştiren bir dizi eylemlere bağlantılı olan Osmanlı Kültürünü ön plana çıkaran SultanAhmet Küçük Ayasofya caddesi No 6 adresde bulunan mekanında başda kendisi olmak üzere yetenekli şefleriyle, Osmanlı mutfak geleneğini modern gastronomik konseptlerle güncelleştiriyor.

Dünyada yegane çok zengin mutfak özelliğine sahip

Osmanlı Saray Mutfağı; Osmanlı İmparatorluğu yüzyıllar boyunca devasa coğrafyaya hükmetmiş, birçok milletin kültürlerini sentez yaparak zaman içinde kendine özgü damak tadına uygun lezzet yaratmış.

Birkaç farklı binalarda kubbelerin içinde yaklaşık 300 uzmanlaşmış  mutfak personeli bulunduran, Osmanlı Sarayı, Dünyada yegane çok zengin mutfak özelliğine sahip olmuş. 



İyi yemek iyi malzemeden oluşur

Osmanlı Gastronomi, iyi yiyecek ve içecek sunulandan çok daha fazlasıdır. Yemeğin hazırlanması, kimyası, sindirimi, insan vücudu üzerindeki psikolojik etkisi, seçimler, gelenekler, tercihler, alışkanlıkları, gıda maddelerinin üretimi, bunları üretmek için kullanılan araçlar, gıdaların işlenmesi, depolama ve taşıma işlemleri ile ilgilidir. 


Sultan Köşesi iyi yemek iyi malzemeden oluşur doktiriniyle mevsimlere göre bile değişen lojistiğini bu mantıkla gerçekleştiriyor. 


Gastro-turistik ürün ve hizmetlerin sunumunda kalite çeşitli girişimlerin deneyim ve teknik bilgilerini en iyi  kullanan,güçlü bir mutfak kimliğine sahip “Osmanlı Köşesi” yalnızca yiyecek ve içeceğe değil, aynı zamanda yiyecek ve içecekle ilgili diğer ilginç bilgilere dayanmasıdır.


Milletlerin ve medeniyetlerin gelişmişlik düzeyini gösteren maddi unsurlardan birisi yemek kültürüdür.


Osmanlı aşçılık sırları saklandıklarından ölçümleri pişirme aşamaları bulunmadığından “Yıllarca denedik.” diyen Recep İncecik ile yaptığımız söyleşide ; 

İncecik “Milletlerin ve medeniyetlerin gelişmişlik düzeyini gösteren maddi unsurlardan birisi yemek kültürüdür. Milletlerin tarih boyunca doğayla girdikleri etkileşim sonrasında tecrübeyle oluşturdukları bu yemek kültürü onların damak zevkini, zerâfetini ve beslenme alışkanlıklarını yansıtmaktadır.

Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şâhâne hocalarından Mehmed Kâmil’in (ö. 1844'ten sonra) yazdığı ve 1844’te taşbaskı halinde yayınlanan ilk yemek kitabı olan Melceü’t-Tabbâhîn; çorbalar, kebaplar, et yemekleri, külbastılar, yahniler, köfteler, pilakiler, börekler, sıcak ve soğuk tatlılar, zeytinyağlılar, pilavlar, hoşaflar, şuruplar vs. olmak üzere on iki fasıldan oluşmaktadır. İstanbul’daki kadın ve erkek aşçıların temcit makarnası gibi eski yemeklerden başka yemek pişirmediklerini, masrafların da çok yüksek olduğunu gözlemleyen Mehmed Kâmil; eski yemek risalelerini inceleyerek nadir ve lezzetli yemeklerin gereksiz kısımlarını çıkartmış, eserin derkenarına salata, turşu, tarator gibi meze türünden yiyecekler eklemiş ve eserine aşçıların sığınağı anlamına gelen bir isim vermiştir.” Açıklamalarda bulundu



Mekanın ambiansını yaratan şey tanımlanamaz, ancak önemli bir faktördür.


Dışarıda yemek yemenin eğlencesinin bir kısmı, yemek arkadaşlarınızla etkileşim İletişim, tanışma, İş toplantısı, müzakereler, tarihi romantik akşam yemeğini lezzetli ve uygun fiyatla yemek, hoş bir atmosferden zevk almak.

Mekanın ambiansını yaratan şey tanımlanamaz, ancak önemli bir faktördür.

Servis önemli bir konu. İyi hizmet, bilinçli değildir, telaşsızdır ve uygun şekilde özenlidir.  Güler yüzlü hizmetdir.

Restaurantın konumuna bağlı olarak spazmodik bir doluluk oranı vardır, bu nedenle katılımın doruk noktasında dahi masa sıkıntısı çekmeyecek kapasitede olmasıdır.

Kuruluş tüm bunları organize edebileceğini gösteriyor. Şef Sadık Yüzeyil, unlu mamullerde eşsiz duayen kendisini çok lezzetli özel pidesini hazırlarken, fırın önünde görüntüledik.

Güleryüzlü garsonların hizmeti yemek şovları tüm yabancı misafirleri adeta büyülüyor.

Dileğimiz Recep İncecik danışmanlığında bu mutfağın çoğalması Türkiye’ye gelen turistlerin unutamıyacağı lezzeti tatmalarıdır.

yilmazparlar@yahoo.com